Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Regl dönemlerinde beslenme önerileri « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Regl dönemlerinde beslenme önerileri Her ayın, biz kadınları çileden çıkaran muhtelif günleri vardır. Bu günler aynı zamanda, çevremizdekilere de bize verdiği kadar sıkıntı ve stres verir. O gün ne giysek yakıştıramayız kendimize, saçlarımız bir türlü forma girmez, cildimiz renksiz, mattır. Her zaman giydiğimiz giysiler dar gelir. Canımızre sürekli tatlı yemek ister. Herkesin her sözü özellikle kişisel algılanır ve zaman zaman öfke nöbetleri, zaman zaman da ağlama krizleriyle bu dönemi menstrual kanamamız başlayana kadar yaşarız.

Kadınlarda regl öncesi başlayan ve ruhsal ya da fiziksel bir takım belirtilerle kendini belli eden bu duruma premenstrual sendrom (PMS) adı verilir. Bu belirtiler genellikle başlamasından bir hafta öncesinde ortaya çıkar ve genellikle adetin görülmesiyle birlikte birkaç gün içinde kaybolur. PMS'nin fizyolojik belirtileri arasında; karın bölgesinde şişlik, cilt bozukluğu, kilo alma, uyku sorunları, göğüslerde hassasiyet, iştahın artması, sık yeme ihtiyacı, tatlıya düşkünlük, kabızIık, baş ağrısı, bel ağrısı, çarpıntı yer alır. Psikolojik belirtiler arasında da duygusal dalgalanmalar, olumsuz düşünceler, ağlama nöbetleri, depresyon, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, kendine güvenin azalması, unutkanlık, gerginlik, kızgınlık ve öfke hali, cinsel istekte değişiklik sayılabilir.



Ödemden kurtulmak için ne yemeli, ne yememeli?

Ödem azaltıcı besinler

- Bol su içmek (maksimum 2,5-3 litre)

- Karahindiba

- Tarçın ve karanfille yapılmış çay

- Yeşil yapraklı besinler

- Maydanoz

- Kiraz sapı

- Kabuklu armut

- Şekersiz şeftali

Ödem artırıcı besinler

- Tuzlu yiyecekler

- Alkol

- Kola

- Meyan kökü içeren yiyecekler

- Tatlı yiyecekler

- Karbonhidratlar

Regl döneminde neden tatlı yeme ihtiyacı duyarız?

Regl dönemi öncesi kadınların çikolata ve diğer tatlı, şekerli yiyecekleri yemek istemesinin nedeni, östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır.

Östrojen kadınlar için "uyarıcı" bir hormondur. Vücuttaki seratonin, noradrenalin ve endorfin hormonlarının üretimini artırır. Östrojenin azalmasıyla kan şekerindeki düşme eğilimi artar, dolayısıyla iştah metabolizması uyarılır. Sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissedilir.

Özellikle bu dönemde az ve sık aralıklarla beslenmeye dikkat ederek kan şekerini uyarıcı etkisi düşük olan besinleri tercih edin.

Regl döneminde nasıl beslenmeliyiz?

Kuru yemişler biyoaktif bileşenler, alfa-tokoferol, E vitamini gibi antioksidanlar ile protein, posa, bakır, folat, selenyum, magnezyum, çinko, demir gibi önemli mineraller içerir. Ayrıca niasin, folat ve diğer B grubu vitaminlerinin yanı sıra, fitokimyasallar ve uygun yağ asitlerini de ihtiva eder. Bu özellikleri nedeniyle dengeli ve yeterli beslenmemiz açısından gerçekten önemlidir.

Fındık, ceviz, badem ve fıstık gibi kuru yemiş tüketen kişilerde koroner kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi kronik hastalıkların riskinin azaldığı görülmüştür.

Kuru yemişler küçük taneli ve kolay taşınabilir olması, pek çok önemli besin öğesini sağlaması nedeniyle açık hava sporlarının vazgeçilmez olan besinlerden biridir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gün içinde 30 gram karışık kuruyemiş (ceviz, fındık, fıstık, badem vb.) tüketilmesini önermektedir.

Kan şekerini koruyabilmek için kompleks karbonhidrat içeren kuru baklagiller, kepekli ürünler, bulgur vb. besinlere ağırlık verin.

Magnezyum içeren besinleri tercih edin, gerekirse magnezyum takviyesi alın. Örneğin brokoli, kabak, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar, çikolata, badem iyi birer magnezyum kaynağıdır.

Aldığınız tuz miktarına dikkat etmenizde fayda var. Vücudunuzda ödem varsa tuzu azaltın. Tuz içerikli hazır gıdalardan ve salamura besinlerden uzak durun.

Sebze ve meyve gibi posalı yiyecekler kabızlığı önler ve tokluk hissini artırır. Adet dönemlerinizde posalı besinlere ağırlık verin.

Kesinlikle öğün atlamadan, azar azar ve sık sık yemeye özen gösterin.

Diyetinizde B6 vitamini içeren besinlere mutlaka yer verin. B6 vitamini özellikle brokoli, ıspanak, buğday embriyosu, domateste bulunur.

Çay, kahve, alkol içiminizi sınırlandırın.

Hormonal dengeyi korumada önemli olduğu, için mutlaka egzersiz yapın. Stresten uzak durmak için yoga gibi rahatlatıcı aktivitelere yönelin.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Regl dönemlerinde beslenme önerileri

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Regl dönemlerinde beslenme önerileri