Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Hamilelik Süresince Beslenme « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Hamilelik Süresince Beslenme Hamilelik dönemi, şüphesiz ki bir kadının hayatındaki en önemli dönemlerin başında geliyor. Fakat bu dönemi bilinçli bir şekilde geçirmek özellikle de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemli. Hamilelik dönemi ile ilgili verdiğimiz bilgilerin yanı sıra, International Hospital Hastanesi'nden Doçent Doktor Moşe Benhabib ile yaptığımız röportaj da sizi bu konuda oldukça aydınlatacak...

Hamileliği, farklı gelişimleri ele alarak, üç ayrı döneme ayırabiliriz. İlk üç ayında, vücut yapısı tamamen bir "uyma" süreci içerisindedir. Özellikle kahvaltıda bulantı, mide yanması gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu belirtiler, hamileliğin dördüncü ayına doğru yok olur. Sindirim sisteminde görülen düzensizlikler ise, gebeliklerde rastlanan sinirsel-ruhsal bozukluklarla ilgili olabilir. Yorgunluk, uykusuzluk da, hamileliğin ilk üç ayında rastlanan belirtilerdendir. Hamileliğin ilk üç ayında özellikle sakınılması gereken şeylerin başında, ateşli hastalıklar gelir.



Gebeliğin ikinci üç ayında ise, ilk üç aya göre biraz daha rahatlama görülür. Bulantılar kaybolur. Bu dönemde, çocuğun ilk kıpırtıları da duyulmaya başlar. Sindirim bozuklukları sona erdiği için, anne adayı, gereğinden çok yemek yeme eğilimi duyabilir. Fakat unutulmamalı ki, gebeliğin sonuna kadar, 9-10 kilodan fazla alınmamalı. Bu nedenle, özellikle karbonhidratı mümkün olduğunca azaltırken, protein ve vitamini arttırmakta fayda görülür.

Üçüncü üç aylık dönemde, vücudun ağırlaşması arttığı için biraz daha zorluk çekilebilir. Anne adayının sık sık tansiyonunu ölçtürmesi, kan ve idrar tahlillerine önem vermesi gerekir.

Fazla yemeyin

Hamile kadınların, hamilelik dönemlerinde özellikle dikkat etmeleri gereken noktaların başında, beslenme gelir. Fazla yiyerek, doğumdan sonra atması son derece zor bir yağ tabakasına sahip olmak sağlıksız bir durum. Zaten hamile kadınlarda sindirim sistemi yavaş çalıştığı için, üzerine bir de fazla yiyerek vücudunuza yüklenmekten kaçınmalısınız.

Hamileliğin birinci döneminde, 2000 kaloriden fazla yemekten uzak durulmalı. Son 18 hafta ise, günde 2500-2600 kaloriye çıkılabilir.

Fakat önemli bir nokta da şu ki, hamilelikten önce daha aktif bir yaşantısı olan kadınlar, hamilelik döneminde şişmanlamaya daha fazla eğilim gösterirler. Yaşantısını hiç değiştirmeyen kadınlar ise, daha zengin beslenebilirler. Fakat yine de ölçüyü kaçırmamak gerekir. Hamilelik süresince, ilk aylarda 1 kilo, son aylarda ise iki kilo alınabilir. Daha fazla kilo almaktan uzak durulmalı.

Yemeklere dikkat!

Bebeğin gelişmesi için en önemli öğelerin başında, protein gelir. Hamile kadınların günlük alacağı protein miktarı, kilolarıyla orantılıdır. Her kilo için günde 1.5 gram proteine gereksinim duyulur. Mesela 60 kilo ağırlığında bir kadının günlük alacağı protein miktarı, 90 gramdır. Günde 400 gram da şeker ve nişasta almak gerekir ki vücut enerji kazansın.

Yine hamile bir kadının günlük yağ ihtiyacı ise, 70 gramdır. Bunu yemeklerle de alabilirsiniz.

A vitamini, bebeğin büyümesi, deri ve kaslarının oluşması için önem teşkil eder. Mikroplara karşı direnci arttırması da cabası.

B vitamini, sinir sistemini iyi işlemesi için gereklidir.

C vitamini, kanın yenilenmesi ve kemik gelişimi için son derece faydalıdır. Mikroplara karşı da direnci artırdığını söylemekte fayda var.

D vitamini, kalsiyum ve fosfor taşır.

K vitamini ise, hamileliğin son döneminde önemlidir çünkü kan durdurma özelliği bulunur.

Kalsiyum, fosfor ve demir de, çocuğun kemiklerinin gelişmesinde etkilidir. Tuzdan uzak durmak gerekir.

Günde yaklaşık iki buçuk litre sıvı almayı ihmal etmemelisiniz. Eğer hamilelik dönemi yaz mevsimine rastlıyorsa, sıvı alımını artırmak gerekir.


"İş yaparken vücut desteklenmeli"


Hamilelik sürecinde ve hamilelik sonrasında dikkat etmeniz gereken noktalar ile ilgili olarak, International Hospital Hastanesi'nden Doçent Doktor Moşe Benhabib de faydalı bilgiler verdi:

* Hamilelik süresince anne adaylarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken unsurlar nelerdir?

Protein ve kalsiyum ağırlıklı bir beslenme önerilir. Et ve et türevleri (balık eti, tavuk ve sığır eti, yumurta v.s) çok iyi bir protein kaynağıdır. Günde 2-3 bardak süt ya da ayran ile yoğurt da anne adaylarına önerdiğimiz besinler arasındadır. Taze sebze ve meyve tüm hamilelik süresince alınmalıdır.

* Özellikle nasıl bir vitamin takviyesi yapılmalıdır?

Hamile kalmadan 3 ay önceden ve hamileliğin ilk üç ayında Folik Asit 400 mgr ve 20. haftadan itibaren gebelik sonuna kadar da demir takviyesi ve herhangi bir multivitamin önerilir.

* Uzak durulması gereken besinler nelerdir?

Çiğ et, uzak durulması gereken en önemli besindir (sucuk, salam, sosis, pastırma, çiğ köfte gibi). Bu arada, un-şeker ve yağdan da uzak durulmalıdır.

* Hamilelik sonrası için nasıl önerilerde bulunursunuz?

Sütün oluşması bakımından bol bol su alınmalıdır. Yemiş takviyesi ve doğum sonrası 2-3 ay yine bir multivitamin içilmesi önerilir.

* Hamilelik süresince kaçınılması gereken hareketler nelerdir?

Otururken, yatarken dizler ve kalçalar bükük durumda tutulmamalıdır. İş yaparken vücut desteklenmelidir. Gebe kadınların öne doğru eğilmemeleri gerekir. Çömelerek iş yapmalı fakat uzun süre çömelmekten de kaçınılmalıdır.

Kaynak:Formdakal.com
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Hamilelik Süresince Beslenme

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Hamilelik Süresince Beslenme