Zeytinyağlı Kereviz (Portakallı) Yazdır « Afiyetle.com Tarifleri

Zeytinyağlı Kereviz (Portakallı) tarifi
  • Malzemeler

    • 700 gram Kereviz (1adet İri boy )
    • 2 adet havuç
    • 1 adet iri kuru soğan
    • 1 çay bardağı bardağı zeytinyağı
    • 1 adet büyük patetes
    • 1 tatlı kaşığı şeker
    • 1 yemek kaşığı un
    • ½ limon suyu
    • 2 su bardağı portakal suyu
    • 1 çay kaşığı tuz
    • Bir tutam maydanoz yaprağı
    • 2 yemek kaşığı bezelye (arzu edilirse)
  • Yapılışı

    1. Kerevizleri ayıklayın ve küp küp doğrayın, pişirme işlemine geçene kadar belirttiğim gibi unlu portakal suyunda bekletin. Pateteslerin kabuklarını soyduktan sonra kerevizler gibi doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve tencereye alın, zeytinyağı ve tuz ilave ederek pembeleşene kadar kavurun. Havuçları soyun ve enine halka halka doğrayın. Pembeleşen soğana havuçları ilave edin ve 1-2 dakika kavurun.

      Daha sonra kereviz ve patatesleri ilave edin. 1-2 kez karıştırın ve 2 su bardağı portakal suyu ile yarım limon suyunu ve şeker ilave edin. Arzu edenler yemeğin içine 2 yemek kaşığı bezelye de ilave edebilirler .

      Yüksek ateşte 1 taşım kaynatın ve ocağı en kısığa alarak kerevizler yumuşayana kadar pişirin. pişerken takip edin gerekirse su ilave edin , çok da sulu olmasın.Pişme süresi 30 - 40 dakika .Piştikten sonra 1 gece dolapta bekletirseniz lezzeti dahada güzel olacaktır. Soğuk olarak servis yapmanızı öneririm. Servis esnasında maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

      Prof.Dr.Ahmet Maranki'ye göre Kereviz'in Fayda ve Zararları
      Kereviz baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur. Mideyi kuvvetlendiren kereviz, iştah açar, kanı pislikten temizler. Karaciğere faydası bilinir, şişkinliğini giderir. Safra ifrazatını normale sokar. Böbrekleri çalıştırır, vücutta birikmiş fazla suyu idrar yoluyla dışarı atar. Ses kısıklığına iyi gelir.