Ev Ekmeği tarifi
  • Malzemeler

    • 1 bardak süt
    • 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
    • 2 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
    • 2 yemek kaşığı yaş maya
    • 1 ½ bardak ılık su
    • 8-9 bardak (1 kg) buğday unu
    • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • Yapılışı

    1. Kaynamış sütün içine tuz, şeker ve yağ katın.
      2-Ilık suyun içinde mayayı ezin ve 4-5 kaşık un katıp karıştırın. Üstü kapalı olarak ılık bir yerde 10-15 dakika kabarmasını bekleyin.
      3-Mayalı hamurla sütlü karışımı birbirine katın. Sonra kalan unu ekleyin; iyice yoğurarak bir hamur yapın. (Hamur, önce elinize yapışabilir, yoğurdukça elastikiyet kazanır.)
      4- Bu yumuşak hamuru yağlanmış bir kaba alın; uzerini de yağlayın, iki misli kabarana kadar, ılık bir yerde bekletin.
      5-Hamur göz göz olup hafif ekşimsi kokmaya başladığı vakit, hamur tahtasına alın ve bir iki kez yoğurun. Ekmekleri şekillendirin.
      6-Yağlanmış bir tepsiye veya uzun ekmek kalıplarına yerleştirin, üzerini yağlayıp tekrar iki misli kabarmalarını bekleyin.
      7-Büyük ekmekleri sıcak fırında 40 dakika, küçük ekmekleri 20 dakika pişirin.