Şekerpare tarifi
  • Malzemeler

    • 1 yumurta
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 1 su bardağı şeker
    • 1 su bardağı irmik
    • Yarım su bardağı margarin ve sıvı yağ karışımı
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • 1 çay kaşığı karbonat
    • Yarım limon
    • Alabildiği kadar un
    • Üzeri için
    • ceviz yada yerfıstığı
    • Şerbeti için
    • 5 su bardağı şeker
    • 5 su bardağı su ve limon
  • Yapılışı

    1. Derin birkapta yumurta ve şeker iyice çırpılır, üzerine yağ, yoğurt eklenir tekrar çırpılır, irmik eklenir, çırpma işlemine devam edilir, karbonat, vanilya eklenerek çırpılır, üzerine un azar ilave edilir, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilinceye kadar un eklenir.

      Hamurun üzerine iyi kabarması için bir çay kaşığı karbonat ve yarım limonsuyu eklenir. tekrar yoğrulur.

      Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır serçe parmağınız ile hamurun ortasına bastırılarak küçük çukurlar açılır. bu çukurlara ceviz yada yer fıstığı yerleştirilir.

      Yağlanmış tepsiye dizilir. üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. şekerpareler fırından çıktıktan sonra soğutulur.

      Şerbeti için bir tencerede 5 su bardağı suya 5 su bardağı şeker eklenir ve kaynamaya bırakılır, şurup kıvamından biraz daha sulu bir şerbet elde eldilir, üzerine yarım limon suyu eklenir, şerbet sıcak sıcak şekerparelerin üzerine dökülerek tepsinin ağzı kapatılır. (ben 5 su bardağı şekeri aynı aynda kaynatmıyorum.!


      Daha sulu bir şekerpare olması için 2,5 bardağı şekeri önce kaynatıp üzerine döküyorum. Şekerpaler şerbeti çektikten sonra diğer 2,5 su bardağı şekeri kaynatıyorum. Böylece daha daha şerbeti bol bir şekerpare oluyor. Nasıl arzu ederseniz.) Soğuyan ve şerbetini çeken şekerpareler ikram servis edilir. Afiyet olsun TATLI GÜNLER

      Bize bu tarifi Osmaniye den yollayan Ayşe hanıma teşekkür ederiz.