Mayonez  tarifi
  • Malzemeler

    • 2 adet yumurtanın sarısı
    • 1.5 su bardağı zeytinyağı
    • 1/2 yarım limonun suyu
    • tuz
  • Yapılışı

    1. İki yumurtanın sarısını , iki çimdik tuz ve yarım limonun suyunu Çukur ve yuvarlak olmak şartıyla porselen veya cam bir kaba koyun. Öncelikle tahta bir kaşık yardımıyla çırparak birbirlerine yedirin.

      Hep aynı yöne olmak üzere mikserle en hafif devirde çırpmaya ara vermeksizin yumurta sarılarının üzerine hiç bekletmeden önce damla damla zeytinyağı damlatın. Çok ağır ağır zeytinyağını, çırpmakta olduğunuz yumurta karışımına iyice yedirin.

      Daha sonra zeytinyağı sicim gibi akıtılarak mayonezin belli bir kıvama gelmesi sağlanır. Zeytinyağının tamamını bu şekilde yedirdikten sonra mayoneziniz hazırdır.

      Yumurtalara yağ ilâve ettikten sonra yumurtalar yağı yemeden, yani yağ yumurtalarla hallolmadan tekrar yağ katmamalıdır.

      Not : Eğer mayonez kesilirse bozulan mayonezi atmayınız. Tekrar yeniden yaparken bunu da yağ gibi azar azar ekleyerek kurtarabilirsiniz.

      Kesilen mayonezi kurtarmanın bir yolu da şu: kesildiğinde içine 2-3 damla kaynar su koyup karıştırmaya devam etmektir.