Ali Nazik tarifi
  • Malzemeler

    • 4-5 patlıcan
    • 200 gram kıyma
    • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
    • 2 diş sarımsak
    • 1 küçük soğan
    • Ayçicek yağı
    • Tuz
    • Karabiber
    • Kırmızıbiber
  • Yapılışı

    1. Patlıcanları közlemekle işe başlıyoruz. Patlıcanların patlamasını önlemek için her birine bıçak yardımıyla birkaç delik atıyoruz. Keşke evimizde kömür eşliğinde közleyebileceğimiz ufak sistemler olsa milangazla idare etmek zorunda kalmasak :)

      Közleme işlemini teflon tavaya patlıcanları dizdikten sonra kapağı kapatıp kısık ateşte yapıyoruz. Tabii farklı şekillerde de közleme işlemini yapabilirsiniz. Patlıcanlar közlenirken bir tavaya 1 yemek kaşığı ayçicek yağı ile doğradığımız soğanları koyuyoruz. Kıymam yağlı olduğundan ben 1 yemek kaşığı yağ koymayı tercih ettim. Soğanları hafif çevirip kıymaları ilave ediyoruz. Kıymaları ne çok ne de az pişiriyoruz. Yenebilecek kıvama eriştiklerinde altını kapatıp tuz, karabiber ve kırmızıbiber ekleyip karışırıyoruz.

      Közlenmiş patlıcanları şekilde görüldüğü gibi boylamasına ayırıp kaşık yardımıyla iç kısımlarını sıyırıyoruz. Közlenmiş patlıcan içlerini çok küçük parçalar olacak şekilde dilimliyoruz. Ben daha sonra havan yardımıyla biraz ezilmiş hale getirdim tuz ekleyerek karıştırdım. Yoğurt olarak süzme yoğurt kullandım dolu dolu 4 yemek kaşığı yoğurdu sulandırarak ne çok akışkan ne de çok kıvamlı olmayan bi yoğurt elde ettim. İçerisine ezilen 2 diş sarımsağı ve biraz tuz ilave ettim.

      Servis edeceğimiz tabağın en altına bu ezilmiş patlıcanları koyuyoruz. Yayvan hale getirdikten sonra üzerine ben biraz tereyağı gezdiriyorum. Daha sonra sarımsaklı yoğurdu döküp yayarak en son kıymaları üzerine ekliyoruz. Ayrı bi tavada tereyağını eritip yanmadan hemen önce kırmızı pul biber ekleyip kıymaların üzerinde gezdiriyoruz. Afiyet olsun..