Baharatlı çörekler tarifi
  • Malzemeler

    • 2 kilo un
    • 3 yumurta
    • 2 litre ılık süt
    • 2 tatlı kaşığı tuz
    • 2 paket kuru maya
    • İç harç için
    • 250 gram tereyağı
    • Un
    • Toz şeker
    • Safran
    • Kakule
    • Kişniş tohumu
    • Zerdeçal
    • Tarçın
    • Yağlı sos için
    • 500 gram tereyağ
    • 2 bardak un
    • Zerdeçal
    • Safran
    • Tarçın
  • Yapılışı

    1. Unu geniş bir kaba alıp ortasında çukur açalım.Yumurtalarımızı kıralım. Mayayı ılık suda eritip kabarmasını bekliyip ekliyelim.Tuzu ve mayayı da ilave edip yoğurmaya başlıyalım. Sonra ılık sütü gerektiği kadar katıp kulak memesi yumuşaklığında hamurumuzu hazırlayalım.Üstünü kapatıp iki katı oluncaya kadar bekletelim.

      Bu arada yarım kilo tereyağını tencerede eritip kaynatıp üstündeki köpüğü alalım.Kalan yağ içine göz kararı baharatlarımızı karıştıralım.

      İç harcımızı hazırlamak içinse tereyağımızın üzerine eleyerek unumuzu katıp elimizle iyice ova ova irmik gibi bir kıvama getirelim.Daha sonra ateşte hafif karıştırarak unumuzu hafif pembeleştirelim.Sonra ateşten alıp içine şekerimizide katalım.İsteğe göre baharatlarımızı da ilave edelim.



      Mayalı hamurumuzu 16 adet parçaya ayırıp beze haline getirelim.Bunları tek tek güzel açalım.Daha sonra ellede çekiştirerek bir masa büyüklüğüne getirelim.Ilık baharatlı yağlı karışımımızı kaşıkla gezdirip iyice yufkaya sürelim.Bu şekilde 8 kat yufkayı sıralayalım.Yağı yufkalara gezdireriken sıcak olmasına dikkat edelim ki çok yağ çekmesin.

      En son bir parmak eninde uzun şeritler keselim.Onları elimizde döndirüp rulo haline getirip iç harcımızdan dolduralım.Sonra ağzını kapatıp bir tabak ile düzleyip yağlı fırın tepsisine dizelim.Üzerlerine yumurta sarısı ile sıvıyağ karışımı sürüp üzerini çatalla delelim.200 derecedeki fırına verelim. Üstleri iyice kızarınca fırından alıp soğumalarını bekliyelim.

      Afiyet olsun.