Açma poğaça tarifi
  • Malzemeler

    • 3 su bardağı un
    • 3/4 su bardağı süt
    • 3/4 su bardağı sıvı yağ
    • 1/2 su bardağı yoğurt
    • 1/4 paket kuru maya
    • 1/2 tatlı kaşığı şeker
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 yumurta (beyaz içine sarısı dışına)
    • 200 gram lor peyniri
    • Biraz maydanoz
  • Yapılışı

    1. Süt hafif ılıtılır içine şeker ve maya konur. Sonra tuz, yağ, yoğurt, yumurta beyazı ve un azar azar eklenerek yumuşak ve yağlı bir hamur oluşturulur.

      30 dk. bekletip mayaladığımız çıkardığımız hamur, pazılara ayrılarak 30 cm çapında açılır, üzerine fırçayla sıvı yağ sürülür .Açılan her pazı yağlanan diğer hamurun üzerine kapatılır ve tekrar yağlanarak tüm pazılar bitirilir. Son katta yağlanır. Hamurlar yuvarlanıp 20 dk daha sarılarak beklenir. Beklerken iç malzeme peynir ve maydanoz hazırlanır.

      Hamur artık tamamen istediğimiz kıvamda. Ele yapışmayan epeyi yağlı. Elimizle açar şekil verir iç malzemesini koyarız. Yağlanmış tepside 10 dk. daha bekletin. Üzerine biraz sıvı yağ damlatılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılan 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişir. Sıcakken servis edin.