Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Gebelik Sonrası Estetik Problemler « Geri

eposta E-posta 15.10.2009'de eklendi.
Gebelik Sonrası Estetik Problemler Gebelik sırasında vücutta meydana gelen hormonal ve fiziksel değişiklikler, doğum sonrasında, sizde doğum öncesi görünümünüzden farklılıklar oluşturacaktır. Bu değişim sizi üzdü ise öncelikle şunu bilin ki yanlız değilsiniz. Bir çok anne sizin gibi düşünmektedir. Yapılacak bazı egzersizler veya kullanılacak bazı kozmetik ürünler, bu sorununuzu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Eğer doğum sonrasındaki dönemde kendinize yeterli zamanı ayıramadıysanız; Bazı vücut değişiklikleri gittikçe kalıcı olmaya başlar. Bu durumlarda estetik cerrahi size yardımcı olabilir. Estetik cerrahinin size sağlayabileceği yardımları şöyle sıralayabiliriz.

Göğüs Büyütme
Göğüs Kaldırma
Karın Düzleştirme
Kas Zayıflıklarında Karın Düzleştirme
Bölgesel Yağ Azaltılması-Liposuction
Labioplasty (dış cinsel organ tamiri)
Ciltteki Renk Değişiklikleri (chloasma) Giderilmesi




1. Göğüs Büyütme

Ergenlik ile ilgili bölümde size ergenlikte memenin nasıl şekillendiğinden bahsetmistik. Hamilelik ile vücutta yapımı hızla artan bazı hormonlar memelerde bulunan süt bezlerini uyarır, onların gelişmesine neden olur. Daha önceleri yağ ve bağ dokuların şekillendirdiği memede artık hakim doku süt bezleri olur. Yağ doku azalır. Doğuma kadar hızla büyüyen ve şişen süt bezleri doğumdan sonra hızla büzülürler. Bunun sonucunda meme eski sertliğini kaybetmiş sanki kısmen boşalmış gibi bir yapı kazanabilir. Bu durumlarda doğal görünüm sağlayan bir implant estetik cerrahlarca yerleştirilebilir. Bu operasyon da implant ya hemen meme dokularının arkasına veya meme dokusunun arka kısmında bulunan pektoral kas arkasına konur. Operasyon kişinin isteğine vaya uzmanın önerisine bağlı olarak lokal anestezi ( bölgesel duyu kaldırılması- diş hekimlerininde uyguladığı yöntem) ile veya genel anestezi altında yapılır. Burada operasyonların riskleri üzerine de bilgi vermek istiyoruz. Bütün operasyonlar bir risk taşır. Genelde bu riskler 2 gruptur. Tüm operasyonlarda görülenler ve o operasyona özel olanlar.

İlk grupta şişme, kanama, enfeksiyon kapma, skar gelişmesi ve his değişmeleri söz konusudur.

İkinci grup risk ise meme içini kaplayan kapsül ismi verilen örtünün sertleşmesi, implanttan sızma olması ve mammografide bazı değişikliklerin izlenmesi gelir. Operasyon sonrası bakım 1-2 hafta sürer. Çok kadın operasyondan bir, en geç iki hafta içinde işlerine dönerler. Buraya kadar verdiğimiz tüm bilgiler genel bilgilerdi, daha detaylı bilgi ve uygulanmakta olan bir çok değişik yöntem ile ilgili olarak Lütfen uzman doktorunuz ile konuşun.


2. Göğüs Kaldırma, Dikleştirme (Mastopexy)

Bazı kadınlarda gebelik sırasında memelerde aşırı bir şişkinlik gözlenir.Gebelikten sonra bir miktar yağ dokunun da kaybı ve aşırı gerilme sonucunda meme sarkık bir şekil alabilir. Çoğu zaman bu durumdaki kadınlar egzersizlerden fazla yararlanamazlar. Bu durumlarda plastik cerrahi yöntemlerle memeye eski gerginliği verilir. Uygulanacak operasyon memeyi büyütmez, memenin sarkıklığını giderir. Bu operasyonlar lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. En uygun yöntemi uzmanınız belirleyecektir. Bu yöntemde önce memenin sarkıklık derecesi belirlenir. Meme ucunun, memenin üzerindeki konumuna göre 1 den 3'e kadar dereceleri vardır. Operasyonda temel işlem, memenin eski şeklini korumak amacı ile genişleyen deriden bir miktarı çıkartmaktır. Genellikle kesi ters T veya L, veya Q harfi şeklinde yapılır. Yara izleri her zaman meme iç kısmında kalır ve dışarıdan görülmez. Bu tip operasyonlarda risk skar (nedbe dokusu) dokusunun oluşabilmesi ve meme ucu his bozukluklarıdır. Genel riskler bu operasyonlarda da vardır. Genelde tam iyileşme 1-2 hafta içinde olur.


3. Karın Düzleştirme (Abdominoplasty)

Gebelik sırasında karın cildinde ortaya çıkan ve gebelik çizgileri denen bazı çizgisel yapılar gözlenir. Bunların nedeni tam olarak bilinmemekte ancak bunların gebelikte ortaya çıkan cilt gerilmesi sonucu kollajen liflerin kopması ve bu bölgelere skar dokusunun gelmesi ile olduğu düşünülmektedir. Gebelikte sadece karın bölgesinde yaşanan problem gebelik çizgileri değildir, sezaryen operasyonu izi ve karında toplanan yağlar da (sarkık bir karın kadınların pek hoşuna gitmez) rahatsız oldukları problemlerdir. Abdominoplasty veya Lipectomy ismi verilen operasyon ile karın duvarından bir kısım cilt alınarak bu bölgeye eski gerginliği verilebilir. Çok küçük bir iz bırakan bu operasyonlardaki iz bikini içinde kalmakta ve bir sorun yaratmamaktadır. Eğer çıkartılacak cilt parçası küçük ise operasyon lokal anestezi altında da yapılabilir (mini lipectomy).


4. Kas Zayıflıklarında Karın Düzleştirme

Bir çok kadında, problem cildin sarkması değildir. Aynı zamanda 9 ay gibi bir süre genişleyen rahimin baskısını yenmeye çalışan karın kaslarında da bazı bozulmalar sık olmasa da olabilir. Böyle durumlarda operatör kaslara da müdahale eder, bazen böyle bir operasyonda fazla yağlar da emilerek dışarı alınabilir (liposuction), vücuda şekil verilebilir. Yapılan kesinin yavaş iyileşmesi, kabuklanması gibi özel problemler risk teşkil eder (genel risklerin dışında).


5. Bölgesel Yağ Azaltılması (Liposuction)

Belki de gebelik sonrası ortaya çıkan estetik problemlerin en popüler çözümü yağların emilmesi yani Liposuction tekniğidir. Gebelik sonrasındaki yavaşlamış metabolizma, egzersiz için kısıtlı zaman ve daha bir çok nedenle kadınlar vücutlarının belli bölgelerinde biriken yağlardan kurtulamazlar. Özellikle basenler, kalçalar ve üst kol kısımları sorunlu bölgelerin başında yer alır. Nesiller boyunca insanlar daha güzel gözükmek için değişik teknikleri kullanmıştır. Egzersiz ve diğer yöntemler belirli bir disiplinde yapılmadıkları takdirde faydalı olamamaktadır. Sabırsız kişiler ise daha da hızlı yöntemler arar. Liposuction yöntemi özellikle yağların fazla biriktiği noktalarda yağın emilerek çıkartılması esasına dayanır. Bu yöntem şişmanlıkların kaldırılması için değil belirli bölgelerdeki birikmiş, fazla yağların uzaklaştırılması esasına dayanır. Bu yöntemle çene, boyun, yanak,kollar, basen bölgeleri, kalçalar, dizler ve karın bölgesinde çalışılabilmektedir. İyi derecede cilt elastikliğine ve fiziksel yapıya sahip kadın ve erkekler bu tür işlemler için uygun adaylardır.En doğru kararı uzman hekim verecektir. Bu yöntemin ilk zamanlarında sadece genç insanlar aday olarak değerlendiriliyorlardı. Ancak tekniklerdeki gelişmeler bu yaklaşımı bugün değiştirmiştir.


Operasyon Öncesi Bilgi ve Önlemler

Operasyon öncesinde tam bir sağlık hikayesi doktorunuzca alınacaktır. Ayrıca detaylı bir fiziksel muayenede yapılır. Size bazı uyarılar yapılır ve uygulanacak yöntem ve anestezi şekli açıklanır. Bazı noktaları vurgulamak istiyoruz.

Sigara kullanımı kan dolaşımını azaltığından operasyon öncesinde de 2 operasyon sonrasında da 4 hafta sigara kullanmayın.

Operasyondan 14 gün öncesinden itibaren ASPİRİN veya bu sınıf maddeleri içeren ilaçları almayın. Kanama yapabilirler.

Operasyon öncesinde alkol kullanımı da önemlidir. 72 saat öncesinden alkol almayınız.

Operasyon günü hafif bir yemek yiyin.

Operasyon öncesinde size bazı antibiyotikler verilecek ve kullanmaya başlamanız istenecektir. Mutlaka direktiflere uyun.

Operasyon sonrasında ilk 18-24 saat drenlerden sıvı gelecektir.Bu sıvı içindeki çok az miktardaki kan nedeni ile adeta kan zannedilir.

Operasyondan sonraki ilk 24 saatte yanınızda biri olmalı ve drenlerinizin bakımını yapmalıdır.


Operasyon

İşleme gelince, bu işlem lokal veya genel anestezi altında yapılır. Anestezi sonrası hekim ciltte küçük bir kesi yapar ve yağ emen kanülü buradan içeri sokar. Bu kanül ileri ve geri oynatılarak yağların gevşemesi ve emilmesi sağlanır. Hekim cildi kontrol ederek yeterli yağ doku çıkartıldığını kontrol eder. Bazı uzmanlar Ultrasound destekli lipoplasti uygularlar ki bu yöntem klasik liposuctiondan anlamlı farklar içerir. Kısaca ULA da denen bu yöntemde kanül üzerinden ses dalgaları yollanarak kanülün uç kısmına ulaşması dağlanır. Bu bölge yağ doku ile temas ettiğinde onları sıvılaştırır. Kolayca emilim sağlar. Diğer yönteme göre yanık riski taşır ve bu yöntemin uzun süredeki etkileri bilinmemektedir. İşlem sonunda kesi yeri kapatılır ve tamponlar uygulanır. Pansuman 7-10 gün kadar kalabilir. Bu kişinin yapısına göre değişir.Cerrahi basınç uygulayıcı malzemeler kullanılabilir. Çoğu hastalar bir hafta içinde normal yaşantılarına dönerlerse de fiziksel aktivitelere katılmak bir hafta ile uzun bir süre arasında değişebilmektedir. Bazı şişme ve renk değişiklikleri görülürse de bir ay içinde genellikle kaybolur. Nedbe dokularıda zamanla kaybolurlar.


Komplikasyonlar

Ciltte Renk Değişikliği: Altındaki yağ dokuları çıkartılan cilt kahverengileşebilir.

Cilt Kaybı: Büyük miktarlardaki liposuction sonrasında cilde kan getiren sistem yetersiz kalabilir ve cilt kayıplarına neden olabilir

Kanama: Klasikyöntem ile yapılan liposuction kanamaya neden olabilir. Bazı vakalarda cilt altında heamtom adı verilen kan toplanması görülebilir.

Yüzey Düzensizlikleri: Liposuctiondan sonra en sık görülen problem, o bölgede gözlenen ciltteki düzensizliklerdir. Tecrübeli bir cerrahın uyguladığı operasyonlarda daha az görülür. Eğer fazla sayıda küçük kesi ile operasyon yapılırsa bu istenmeyen durum azalır. Bu tür problemlerin düzeltilmesi için 6-12 ay beklenmesi gerekebilir. Selüloit tedavisinde bu klasik yöntem uygulanmaz, daha da kötüleştirebilir. ULA ile daha iyi sonuçlar alınabilir.

Seroma: Özellikle büyük yağ kütleleri çıkartıldığında cilt ile altta kalan kas doku arasında bir hacim oluşur. Bu alan serum ile dolar. Bu yapıya seroma denir.

Şişme ve Ödem: Özellikle ayak bilekleri bölgesinde takrarlayan şişmeler, bacak boyunca çevresel liposuction uygulanmış ise görülebilir.

Morluklar: Hemen tüm operasyonlardan sonra morluklar olur ve birkaç hafta kalır.

Ağrı ve Algılama Bozuklukları: Liposuction sırasında sinirlerin tahribi sonucu oluşabilir.


Sık Sorulan Sorular

Aynı etki operasyonsuz olarak da elde edilebilir mi?

Bazı özel kremlerin bastırılarak yapılan uygulamalardan, belirgin bir sonuç alınmamıştır. Hekiminiz başka bir alternatif yoksa size operasyon önerecektir.

Liposuction hangi bölgelere uygulanabilir?

Liposuction en sık kalça dış kısımlarda biriken yağ kütlelerine uygulanır. Karın yağlarının çıkartılması, kalçalar, basen bölgesi, diz, bilek bölgelerine ve yüzde biriken yağ topluluklarına da sık olarak uygulanır.

Liposuction için en Uygun Aday Kimlerdir?

Özellikle egzersiz programlarını sürdüren ve vücut ağırlığı, normalin %20 kadar fazlası olan kişiler en uygun adaydırlar. Yaş, yeni yöntemler için çok büyük bir engel değildir. Adaylardaki beklenti de cerrah için çok belirleyicidir.

Liposuction tehlikeli bir girişim midir?

Genel operasyon risklerinin dışında oldukça güvenli bir cerrahi yöntemdir. Operasyon sonrası oluşabilecek istenmeyen durumlar yukarda verilmiştir.

Liposuction operasyonundan sonra tekrar kilo alırsam ne olur?

Vücuttaki yağ hücre sayısının çok küçük yaşlardan itibaren sabit kaldığını yazmıştık. Bu operasyonlar ile çıkartılan yağ dokularının yerine yenileri gelmez. Eğer fazla miktarda kilo alırsanız bu kilo vücutta kalan yağ hücrelerine dağılır ve alışılmamış yerlerde yağ birikmeleri olabilir.


7. Labioplasty

Normal doğum sırasında bir çok kadının dış genital organı olan vulva yaralanır ve yırtıklar, nedbeler oluşur. Bu oluşumların cerrahi yöntemler ile düzeltilmesi çok kısa zamanda bir iyileşme sağlar ve vulvada ortaya çıkabilecek bazı sorunların oluşumunu engelleyecektir. Genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilen bu tip operasyonlar bir kaç günde iyleşebilmektedir.


8. Ciltteki Lekelerden (Chloasma) Kurtulmak

Gebelik sırasında özellikle yüzde pigmantasyon (renkli noktalar) olması olağandır. Yaklaşık her 4 kadından üçünde bu görülür. Bu pigmantasyon (Chloasma) doğum kontrol hapı kullanan her 3 kadından birinde de görülür. Bunlar kahverengi kenarları düzensiz lekelerdir. Sıklıkla %63 yüzün orta bölgesinde yer alırlar. Bu dağılım alın, yanaklar, burun, dudak ve çeneler de görülür. Daha az sıklıkla da sadece yanak ve burunda görülür. Nadiren de alt çene boyunca görülür. Hasta açısından sorundan kurtulmaktaki en önemli nokta pigmentlerin derinliğidir. 3/4 kadında yüzeysel bir pigmentasyon vardır. Geri kalan vakalarda ise derinde yer alır. Derinlik UV ışığı ile bir uzmanca değerlendirilebilir. Eğer pigment yüzeyde (epidermis) ise bazı kozmetik ve ilaçlar (Hydrokinon v.b.) yeterlidir. Bunun da uzun süre kullanılması etki sağlar. Bazı hekimler hidrokinon ile birlikte retinoik asit türevlerini de kullanırlar. Daha detaylı bilgi ve uygulama için dermatoloğunuza baş vurunuz. Daha derin pigmentlerin çıkartılmasında üst deri katmanlarının soyulması amacı ile peeling ve lazer uygulamaları birlikte yapılır. Bu yöntemde de en büyük sorun herpes (uçuk) enfeksiyonlarıdır.

  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Gebelik Sonrası Estetik Problemler

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Gebelik Sonrası Estetik Problemler