Yemek Tarifleri ve Sağlıklı Beslenme Portalı

E-posta Şifre giris

Gastrit Nedir? « Geri

eposta E-posta 07.03.2011'de eklendi.
Gastrit Nedir? Gastrit nedir? Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıyla oluşan gastrit mide mukozasında çoğu kez bölgesel ya da yaygın bir kızarıklık biçiminde görülür. Midede ekşime, yanma ve ağrı proplemleriyle kendini belli eder.

Gastrit genel olarak kronik bir tabloyla seyreder. Günler, haftalar süren şişkinlik hazımsızlık, gaz sorunları vardır. Bazen de aniden karın ağrısı, üşüme hissi, ateş, kusma, bulantı gibi akut bir tablo görülür. (akut gastrit)

Sigara, alkol, sağlıksız beslenme mideye zarar verebilecek ilaçlar, çeşitli virus ve bakteriler gastritin oluşmasına neden olur. Gastrit tanısı endoskopik inceleme, biyopsi raporuyla, helikobakter taramasıyla konulur.

Gastrit Çeşitleri: Gastrit 3 şekilde incelenir. Kimyasal maddeler, ilaçlar, alkol gibi nedenlere bağlı gastrit, mikrobik sebeplerle meydana gelen gastrit ve otoimmun gastrit. Otoimmun gastrit nedeni bilenmeyen, az görülen ve vücudun kendi dokusuna karşı geliştirdiği antikorlarla meydana gelen bir gastrit türüdür. Bu türde bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı antikor üretir ve dokularını tahrip eder.



Helikobakter enfeksiyonuyla meydana gelen oluşan gastrit, ülser ya da kanserlerde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak çoğu hastada ağrı, ekşime, yanma, geceleri uykudan uyandıran mide ağrıları ortaya çıkmaktadır.

Mide derisinin iltihabı olan gastritin en önemli sebebi helicobacter pylori adlı mikroptur. Helicobacter pylori mikrobu mide derisi üzerine yerleşerek bir enfeksiyon meydana getirir. Mide derisinde şişme, kızarıklık ve hücrelerde harabiyete sebebiyet verir. Bu bakterinin varlığı endoskopi, kan, dışkı ve nefes testleri gibi yöntemlerle belirlenebilir.

Helikobakter pilori enfeksiyonu, insandan insana geçebilir. Yetersiz hijyen, kaşık, çatal, tabağın ortak kullanılması gibi sebebler bulaşmayı artırır.

Bir diğer sebebi strestir. Ağır ve ani stresler, tekrarlayan, uzun süreli stresler gastrite neden olabilir.

Bazı ilaçlar da (İbuprofen, Naproksen, Aspirin gibi) gastritin meydana gelmesinde etkili olabilir.

Alkol, sigara, çeşitli ilaçlar, stres yanlış beslenme gibi unsurlar bu rahatsızlığın oluşumunda ve seyrinde çok önemli yer tutar.

Alkolün doğrudan tahriş edici özelliği vardır. Nikotin mide asit salgısını artırır olumsuz etkilere sebeb olur.

Gastritli kişiler acı baharatlar, turşu, salamura gibi tuzlu besinlerden uzak durmalıdır.

Gastrit Beslenme: Aç karnına ve sıkça koyu çay ve kahve fazla oranlarda tüketilmemelidir. Bunlar mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar.

Kızarmış gıdalar, yağlı sosla yapılan yemekler, kaymak, krema, mayonez gibi yoğun yağ içeren besinler hazmı güçleştiren, gastrite bağlı sorunları arttıran besinlerdir.

Asitli yiyecek ve içecekler mide için zararlıdır.

Yemekler az az ve sıkça tüketilmelidir. Yemekler yavaş yenmeli ve iyi çiğnemelidir. Besinler çok soğuk ya da çok sıcak alınmamalıdır.

Uzun süre açlık gastritlerde sorunları artırabilir. Bazen aç karnına sorunlar daha yoğun görülürken bazılarındaysa yemek sonrası şişkinlik, gerginlik, gaz gibi şikayetler görülebilir.
  • Bu haber için yorumlar (0 adet)

    • Geri İleri

Son Yorumlar

afiyetle

3 malzemeli kurabiye için:

Malesef yağ olarak kullanılmaktadır.

Anonim

3 malzemeli kurabiye için:

Tahin Koymasak Olurmu

nisa.

Çikolata dolgulu portakallı kurabiye için:

Vanilya koymasam olur mu?

merve sarkaya

Ali Nazik için:

Hemen marketten eksikler alınıp yapılıyor

elifim490

Havuçlu cevizli kek için:

Ilk defa bir tarifi becerip yaptım sanıyorum tarifim net ve güzel oluşundan :)

Güncel konular

.

Actifry ile irmik helvası

Actifry ile irmik helvası yapmak mümkün değildir.Çünkü kızartma tarifleri için tasarlanmış bir cihazdır. İrmik helvası genel olarak tavada , ocak üzerinde hazırlanır. irmik helvası geleneksel ta

.

Fonksiyonel Gıda Kurkumin içeren Zerdeçal

Birçok defa duyduğunuz fonksiyonel gıdalardan kurkumin bu listenin baş tacıdır. Günümüz modern yaşamda özellikle sindirim sistemi iltihabı giderek artmaktadır.Zerdeçal içeriğindeki kurkumin ile h

.

En ucuz yemek nedir?

Genel olarak temel gıdaların uygun fiyatlı ve erişilebilir olduğu yerlere göre değişmekle birlikte şu şekilde sıralanabilir. Pirinç Bir çok ülkede temel besindir ve uygun fiyatlı enerji kaynağıd

.

İpek kıvamında topaklanmayan tarhana çorbası nasıl pişirilir?

Hepimizin çok sevdiği tarhana çorbası hele de sıcacık ve ipek gibi bir kıvamda olursa kim hayır diyebilir ki. Bağışıklık sistemine de şifa olan tarhana çorbasını kışın kahvaltılarınız da da kolayl

.

Böreğin altı neden pişmez?

Böreğin altı neden pişmez? Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız

Gastrit Nedir?

Bu makaleyi eposta olarak göndermek için lütfen aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Gastrit Nedir?